graszoden

maandag 25 april 2016

Naast de gebruikelijke beplanting speelt ook het gazon in de meeste tuinen een grote rol. Daarom levert De Rode Beuk sinds een aantal jaren ook kant en klare graszoden op een wat kleinere handzame rol. Graszoden zijn snel te leggen en zorgen al na 1,5 tot 2 weken voor een mooi dichtgegroeid gazon of speelveld. Na het opnemen van de benodigde vierkante meters zijn de zoden binnen 2 a 3 dagen te leveren. Desgewenst zijn ook kleinere hoeveelheden graszoden te leveren voor dezelfde prijs en kunnen wij het, net als alle het andere groen, op locatie te bezorgen.

Aanleg

  1. Voorbereiden van de grond
    Voordat de graszoden hun weg naar uw tuin vinden, moet deze eerst volledig vlak zijn. Het beste is dan ook de beoogde grond te spitten, eventueel brengt u hierbij mest of bladaarde aan om de voedingswaarde te verhogen. Daarna rolt u de grond weer vlak met een roller, hierdoor komt deze ook weer in vaste toestand. Hierna harkt u de bovenlaag weer los met een hark. In deze, ietwat vochtige, losgeharkte grond brengt u vervolgens kunstmest aan. (+/- 2kg per 100 m2). Zorg dat de korrels goed zijn doorgeharkt.
  2. Uitrollen
    Rol na de voorbereiding de zoden strak naast elkaar uit. Zorg dat eventuele zichtbare kieren en randen niet uitdrogen en vul ze op met bladaarde of potgrond. Let er tijdens de voorbereiding ook op dat de gestalde zoden niet uitdrogen. Laatste stap in het legproces is het aanrollen/aankloppen van de zoden om deze goed op hun plek te houden.
  3. Nazorg
    Hierna is het zaak de grasmat goed vochtig te houden, ter voorkoming van uitdroging en om de worteling te bevorderen. Bouw de bewatering langzaam af zodat de grasplantjes gedwongen worden om dieper te wortelen. Strooi de eerste weken geen kunstmest. Het maaien van de nieuwe grasmat kan al na een week noodzakelijk zijn, doe dit de eerste keren niet te kort (+/- 4cm) en zorg voor scherpe messen.